Επιλογή φοιτητών
Στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών θα μπορούν να συμμετάσχουν φοιτητές από όλες τις χώρες της Ευρώπης (και εκτός αυτής) που έχουν αποκτήσει πτυχίο Νομικής (τετραετούς φοίτησης). Η εισαγωγή γίνεται μετά την εξέταση του φακέλου της υποψηφιότητας από την αρμόδια Επιτροπή. Στην Επιτροπή αυτή θα μετέχουν σε κάθε Πανεπιστήμιο ο υπεύθυνος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος και ένας από τους διδάσκοντες. Ο υποψήφιος θα πρέπει να αποδείξει ότι διαθέτει μια καλή νομική παιδεία (επιπέδου πτυχίου Νομικής), καθώς και επαρκείς γνώσεις στο κοινωνικό δίκαιο (εργατικό δίκαιο και κοινωνική ασφάλιση), στον τομέα της κοινωνικής προστασίας, καθώς και στο διεθνές και ευρωπαϊκό κοινωνικό δίκαιο. Οι αιτήσεις μπορούν να κατατεθούν είτε στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης είτε στο Πανεπιστήμιο της Τουλούζης. Οι φοιτητές που θα γίνουν δεκτοί στο Πρόγραμμα, θα αποκτήσουν τη φοιτητική ιδιότητα και στα δύο Ιδρύματα. Κάθε Πανεπιστήμιο μπορεί να επιλέξει μέχρι επτά (7) φοιτητές ή επαγγελματίες.
Χρονική διάρκεια – Πρόγραμμα Σπουδών
Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) ορίζεται στα δύο (2) εξάμηνα. Το Πρόγραμμα μαθημάτων διεξάγεται ως εξής:
-
Η 1η γνωστική ενότητα (χειμερινό εξάμηνο) θα πραγματοποιείται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Τουλούζης – Capitole.
-
Η 2η γνωστική ενότητα (εαρινό εξάμηνο) θα πραγματοποιείται στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
-
Σχετικά με την 3η γνωστική ενότητα (εαρινό εξάμηνο, θερινή περίοδος), ο φοιτητής θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα στην εκπόνηση διπλωματικής εργασίας ερευνητικού χαρακτήρα ή την πρακτική άσκηση σε επιχείρηση / φορέα και στην εκπόνηση έκθεσης πρακτικής άσκησης.
Γλώσσα διδασκαλίας
Τα μαθήματα θα διδάσκονται στη γαλλική γλώσσα και στα δυο πανεπιστήμια. Επομένως, οι φοιτητές θα πρέπει να κατέχουν επαρκώς τη γλώσσα αυτή. Ωστόσο είναι απαραίτητη και η καλή γνώση της αγγλικής, αφού κάποια μαθήματα ή σεμινάρια ενδέχεται να γίνουν σε αυτή. Στη γαλλική γλώσσα θα συνταχθεί η μεταπτυχιακή ερευνητική εργασία ή η έκθεση πρακτικής άσκησης. Η πρακτική άσκηση στην επιχείρηση /φορέα θα μπορεί να γίνεται και στην αγγλική γλώσσα.
Εξετάσεις
Οι εξετάσεις θα λαμβάνουν χώρα τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Τουλούζη, μετά το πέρας κάθε εξαμήνου. Μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Τουλούζης θα μεταβαίνουν στη Θεσσαλονίκη το Μάιο και το Σεπτέμβριο, προκειμένου να συμμετάσχουν αντίστοιχα στην επιτροπή εξετάσεων και στην επιτροπή υποστήριξης μεταπτυχιακών εργασιών και εκθέσεων πρακτικής άσκησης.
Στέγη
Το κάθε Πανεπιστήμιο θα διευκολύνει την εξασφάλιση στέγης στους φοιτητές του άλλου.
Υποτροφίες
Η μετακίνηση των φοιτητών που θα γίνουν δεκτοί στο κοινό ελληνογαλλικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα, θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί υπό προϋποθέσεις στο πλαίσιο των υποτροφιών ERASMUS.
Επιστημονικοί υπεύθυνοι
Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης:
Αν. Καθηγήτρια Ιφιγένεια Καμτσίδου (ifigenei@law.auth.gr)
Tηλ: +30 2310 996480
Πανεπιστήμιο Τουλούζης:
Καθ. Hélène Gaudin (helene.gaudin@ut-capitole.fr)
Τηλ: +33 0561128744